Magazyn Logo24 napisał bardzo przyjazny artykuł na temat ekologicznego jedzenia. Artykuł jest przejrzysty, merytorycznie bogaty, napisany z głową oraz jest w nim wypunktowanych porad "jak jeść zdrowo i ekologicznie". Z pewnością jest wart polecenia. Poniżej kilka słów na jego temat ...
Autorka Inka Wrońska zaczyna poradnik zdaniem:
"Anglicy mają takie powiedzenie: jesteś tym, co jesz. Zdecydowanie lepiej jeść rzeczy zdrowe, naturalne, bez konserwantów, barwników i w ogóle sztuczności. Nawet jeśli to znaczy droższe. Bo z jedzeniem jest jak z perfumami - nie chodzi o to, aby wylać na siebie dużo, tylko aby te kilka kropel rzeczywiście dobrze pachniało"
Następnie zaczyna wypunktowywać jak jeść z umiarem i oczywiście ekologicznie, jak kupić, przygotować bądź zdobyć ekologiczne jedzenie, co jest dla nas zdrowe a co nie. I tak (w skrócie).
1. Jedzmy produkty sezonowe.
2. Kupujmy to co rośnie niezbyt daleko - będzie świeżo.
3. Kupujmy na bazarach i bezpośrednio od hodowców i rolników.
4. Samodzielnie pieczmy chleb i mięso, uprawiajmy zioła, rosół gotujmy na mięsie. (bardzo przyklaskuję, jestem jak najbardziej za. Przy okazji gdyby komuś zaświtała myśl żeby piec chleb, to proszę bardzo Wypiek Domowego Chleba )
5. Przywoźmy z zagranicy produkty wysokiej jakości. Autorka daje tu przykłady: Oliwa z niedojrzałych oliwek fruttato intenso z Toskanii, suszona szynka z Kraju Basków, oliwki z Peloponezu, miód z Krety, zioła i ich mieszanki z krajów południowych i.in.
6. Sprawdzajmy producentów jedzenia, czy są EKO
7. Szukajmy na opakowaniach certyfikatu 'Ekologiczne'
8. Unikajmy plastikowych i innych nieekologicznych opakowań.
Po treści wypunktowanej autorka zwraca uwagę na ruch Slow Food, Fair Trade itd.
Gorąco zachęcam do przeczytania całego artykułu gdyż jego prostota i spójność w treści kontynuowanego tematu w bardzo przejrzysty sposób może rzucić nowe światło na nasze stare, zakorzenione poglądy: artykuł można znaleźć pt. Zostań Ekoistą
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz