poniedziałek, 10 sierpnia 2009

Jak powstał McDonald ?

Historia

Firma została założona 23 lipca 1940 w San Bernardino w Kalifornii przez braci Dicka i Maca McDonaldów. Od 1953 firma udziela franczyz. Dwa lata później, 2 marca, Ray Kroc stworzył prawną formę dla systemu franczyzowego: McDonald's Systems, Inc. W 1960 firma została przemianowana na McDonald's Corporation. Jako spółka akcyjna jest ona notowana na Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych (NYSE) od 5 stycznia 1966. W 2007 McDonald's dysponował 31 tys. barów szybkiej obsługi w ponad 119 krajach na całym świecie[1]. Firma jest również właścicielem innych marek restauracyjnych, jak Aroma Café, Boston Market, Donatos Pizza i Pret a Manger. W 2007 przychody firmy wyniosły 22,8 mld dolarów, a zyski netto – 3,9 mld dolarów.

Od tego czasu McDonald stał się popularny w wielu regionach...



...w japonii



...w tajlandii



...w krajach arabskich

Model biznesowy

Większość barów McDonald's serwuje dania zarówno dla gości zajmujących stoliki, jak i kierowców samochodów (drive-in lub drive-thru), aczkolwiek istnieje też wiele barów typu McDrive, w których przyjmuje się wyłącznie zamówienia od kierowców i nie ma żadnych stolików – zwykle przy autostradach, stacjach benzynowych lub centrach handlowych. Istnieje szereg barów "tematycznych", jak np. Rock-and-Roll McDonald's. Niektóre nowsze bary są jednocześnie miejscami rozrywki, zwanymi McDonald's Playlands lub PlayPlaces. Model biznesowy McDonald's Corporation różni się nieco od modelu innych sieci fast food. Oprócz zwykłych opłat franczyzowych i procentu od sprzedaży, dochodem McDonald's są również czynsze, częściowo powiązane ze sprzedażą, w USA McDonald's jest bowiem zawsze właścicielem nieruchomości, na której znajduje się bar będący przedmiotem umowy franczyzowej. Jak stwierdził Harry J. Sonneborne, jeden z założycieli McDonald's: Jesteśmy biznesem w dziedzinie nieruchomości. Jedynym powodem, dla którego sprzedajemy hamburgery, jest to, że przynoszą największy dochód płatnikom czynszu.[potrzebne źródło] W Europie model jest odmienny; np. w Wielkiej Brytanii McDonald's jest właścicielem jedynie ok. 30% placówek; także w Polsce franczyzobiorcy często najmują powierzchnię od innych wynajmujących.

McDonald's w Polsce

Pierwszą restaurację otwarto 16 czerwca 1992 roku w Warszawie - na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej. Koszt budowy wynosił 1 mln dolarów. W dniu otwarcia ustanowiony został rekord świata w liczbie transakcji, 45 tysięcy klientów dokonało 13,304 zamówień - ten rekord jest niepobity do dzisiaj[2]. Obecnie w Polsce znajduje się 225 lokali tej sieci. Zatrudnionych jest ponad 13,5 tys. osób