niedziela, 9 sierpnia 2009
Czy unikać spożywania soli?
Naukowcy apelują o unikanie spożywania soli.
Dodawanie soli do potraw znacznie zwiększa prawdopodobieństwo nadciśnienia i udarów mózgu. Potwierdzają to najnowsze badania ekspertów z Kanady, którzy apelują o unikanie słonych dań.
Na nadciśnienie cierpi łącznie miliard ludzi na świecie. Prawie jedna trzecia zachorowań to wynik spożywania nadmiernej ilości soli, podkreślają badacze na łamach Kanadyjskiej Gazety Lekarskiej. Eksperci podają przykład południowoamerykańskich plemion Indian, które w ogóle nie stosują soli i nie mają żadnego problemu z nadciśnieniem.
Z drugiej strony Japończycy spożywają aż po 15 gramów soli dziennie i wyjątkowo często zapadają na tego typu choroby.
Kanadyjscy naukowcy radzą więc, by drastycznie ograniczyć sól: z dziesięciu gramów - bo tyle średnio spożywają dziennie mieszkańcy zachodu - do maksymalnie trzech. Najprostszą jednak receptą jest niedodawanie soli do żadnych potraw.
Etykiety:
artykuły spożywcze,
gastronomia,
jedzenie,
nadmiar soli,
organizm,
sól,
zdrowie
Subskrybuj:
Posty (Atom)